Sterilitet

Sterilitet

Neplodnost je stanje izostajanja trudnoće u jednoj zajednici koja traje najmanje godinu dana pod uslovom da se održavaju normalni polni odnosi. Postoji primarna neplodnost koja podrazumeva da kod žene nikada nije bilo trudnoće i sekundarna neplodnost koja označava da do željene trudnoće ne dolazi više od 1 godine od poslednje trudnoće . Uzroci neplodnosti su brojni, a u oko 10-15% slučajeva oni se ne mogu razjasniti. Ispitivanje i lečenje neplodnosti je često mukotrpan i dugotrajan proces koji traži pored znanja i strpljenje kako pacijenta tako i lekara.

Pošto je proces oplodnje podjednako zavistan od muškarca I od žene, potrebno je ispitivati oba partnera. Obično najpre počinjemo sa muškarcem.

Muški Sterilitet

Postoji više uzroka koji dovode do smanjenog broja ili smanjene pokretljivosti spermatozoida ili smanjene sposobnosti spermatozoida da oplode jajnu ćeliju.
Ispitivanje muškarca podrazumeva:
• Ispitivanje semene tečnosti (spermogram I biohemija)
• Urološko ispitivanje
• Mikrobiološko ispitivanje
• Ispitivanje hormonskog stanja
• Imunološko ispitivanje
• Genetsko ispitivanje


ŽENSKI Sterilitet

Sterilitet kod žena je medicinski problem koji se odnosi na nemogućnost začeća i rađanja deteta. Postoji nekoliko mogućih uzroka steriliteta kod žena, uključujući hormonalne poremećaje, strukturne abnormalnosti reproduktivnih organa, endometriozu, infekcije reproduktivnog sistema, i probleme sa jajovodima. U našoj ginekološkoj ordinaciji pružamo sveobuhvatnu dijagnostiku i tretmane za žene koje se suočavaju sa sterilitetom. Naš tim stručnih ginekologa koristi najnovije metode i tehnologije kako bi identifikovao uzrok steriliteta i pružio personalizovane terapije koje odgovaraju individualnim potrebama pacijentkinja. Naš cilj je da pomognemo ženama da ostvare svoje snove o roditeljstvu, pružajući im podršku, razumevanje i najkvalitetniju medicinsku negu.

Scroll to Top