Kontracepcija

Sprečavanje Neželjene Trudnoće

Kontracepcija

Postoji više sredstava i metoda kontracepcije. Čim imamo više vrsta kontracepcije, to znači da idealno kontraceptivno sredstvo ne postoji i izbor je uvek individualan. Uvek se treba konsultovati sa ginekologom o vrsti kontracepcije.

Da bi se sprečilo oštećenje organizma i žena zaštitila od neplanirane trudnoće savetuje se korišćenje sredstava I metoda kontracepcije. Prirodne metode zaštite se oslanjaju na određivanje plodnog dana pacijentkinje I na prekinuti snošaj. Ove metode su nepouzdane I na njih se pacijentkinja ne može osloniti.

  • Hormonska oralna kontracepcija – uzimanje hormonskih tableta. Ova sredstva sprečavaju ovulaciju , smanjaju cervikalnu sluz koja postaje gusta I manjeju kvalitet endometrijuma što sve dovodi do onemogućavanja začeća. Oralni kontraceptivi su dosta pouzdani I preporučuju se uglavnom mladima.
  • Lokalna hemijska i mehanička kontraceptivna sredstva (pena, prezervativ..)
    Hemijska sredstava usporavaju I oštećuju spermatozoide, spermostatičko I spermicidno dejstvo. Nisu komforna jer se moraju aplikovati pred odnos.
  • Mehanička sredstva /kondom,dijafragma, cervikalna kapa/su dobra jer stite i od seksualno prenosivih bolesti ali su znatno manje pouzdana u zaštiti.
    Intrauterini ulošci / spirala / imaju kombinovano mehaničko i hemijsko dejstvo. Sama spirala svojim oblikom deluje mehanički oslanjajući se na zid materice I drži je u nekom stanju povišenog tonusa. Metal iz spirale ima hemijsko dejstvo menjajući sredinu unutar materice a progestageni iz spirale imaju efekat hormona.

Kod svih metoda korišćenja kontraceptivnih sredstava, obavezna je redovna kontrola ginekologa.

Scroll to Top