Ginekološke Intervencije

Intervencija zbog prekida trudnoće

Namerni prekidi trudnoće (aspiracijom I kiretažom) vrši se do desete nedelje gestacije. Do 5-6. nedelje trudnoća se može prekinuti aspiracijom. Tom prilikom grlić materice se ne dilatira, a u materičnu šupljinu uvodi se cevčica čiji je drugi kraj pričvršćen na vakuum aparat. Aspiracijom (usisavanjem) sadržaja materične šupljine sprovodi se ova intervencija, koja se u zapadnim zemljama, gde prekid trudnoće nije dozvoljen zbog kanona katoličke crkve, popularno naziva “regulacija menstruacije”
Posle šeste nedelje, za prekid trudnoće mora se uraditi dilatacija ušća materice i kiretaža materične šupljine.

BIOPSIJA GRLIĆA MATERICE

Svrha biopsije je uzimanje isečka tkiva grlića radi patohistoločke analize i postavljanje ili potvrđivanje prvobitne kliničke dijagnoze. Najbolje vreme da se uradi je po završetku menstruacije.

EKSPLORATIVNA KIRETAŽA

Osnovna indikacija za eksplorativnu kiretažu su uporna vanmenstrualna krvarenja. Radi se u dijagnostičke svrhe kako bismo saznali uzrok krvarenja(hormonski poremećaj,maligni proces..) i u terapijske svrhe kako bismo zaustavili krvarenje, evakuisali sadržaj iz materice (plod,krv,…)

POLIPEKTOMIJA

Polipektomija je postupak uklanjanja polipa iz unutrašnjosti materice. Polipi su izrasline koje se formiraju na sluzokoži materice i mogu uzrokovati nepravilna krvarenja, bolove u karlici, i probleme sa plodnošću.

SKIDANJE KONDILOMA I PAPILOMA

Skidanje kondiloma i papiloma radi se u lokalnoj ili opštoj anesteziji pod kolposkopom najčešće radiotalasima.

LEČENJE RANICE GRLIĆA MATERICE

Lečenje grlića materice danas se najčešće radi  radiotalasima.

Scroll to Top