Menopauza i Klimaks

Menopauza

Menopauza je trajni prekid menstrualnog ciklusa, koji predstavlja granicu između pune polne zrelosti I početka starosti, kada dolazi do gašenja funkcije jajnika I prestanka reproduktivne  sposobnosti žene.

Izraz menopauza  se u praksi najčešće koristi kao sinonim za klimakterijum, a u užem smislu menopauza označava poslednju menstruaciju.

Klimaks

Klimaks obuhvata ceo period gašenja funkcije janika, traje više od 20-25 godina I praktično žena jednu trećinu svog života provede u prelaznom periodu. Klimaks se može podeliti na premenopauzu, menopauzu I postmenopauzu
Početak klimaksa je postepen i počinje u vidu neredovnih menstrualnih ciklusa. Prosečno menopauza dolazi u 51. godini.

Period od 10 godina pre poslednje menstruacije do menopauze označavamo kao premenopauza, a period posle menopauze do 70. godine  označavamo kao postmenopauzu, nakon čega nastupa senijum.

Znaci Menopauze

  • valunzi
  • lupanje srca
  • uznemirenost
  • ubrzan puls
  • noćno preznojavanje
  • nesanica, gubitak koncentracije
  • razdražljivost, gubitak libida
  • promene na koži i sluzokoži u vidu suvoće vagine,svraba
  • smanjene elastičnosti…

Nakon menopauze kardiovaskularne bolesti i osteoporoza su najčešće bolesti prisutne kod žene. Dok je žena mlada i ima uobičajeni nivo estrogena ona četiri puta manje oboljeva od kardiovaskularnih bolesti nego muškarac. Kad izgubi menstruaciju i nivo estrogena padne oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti je isto u oba pola. Na zidovima arterija se nakuplja masni plak/ateroskleroza/ naročito zbog povećanja holesterola u krvi. Estrogen utiče na održavanje nivoa holesterola u krvi i njegov pad utiče na porast lipida u krvi što je jedan od najvažnijih faktora rizika za kardiovaskularna oboljenja.

TERAPIJA MENOPAUZE nije neophodna

Obično se daje simptomatska terapija i preparati za ublažavanje simptoma klimaksa I sprečavanje hroničnih oboljenja koji se mogu javiti sa starenjem. Ako postoje izražene tegobe koje se ne mogu drugačije kupirati, prava terapija je hormonska. Obzirom da u menopauzi zbog slabljenja funkcije jajnika imamo pad estrogena, veštačka nadoknada estrogena otklanja najveći broj simptoma klimaksa i odlaže degenerativne procese na kardiovaskularnom, koštanom, urogenitalnom sistemu..

Osteoporoza

Osteoporoza je progresivna metabolička bolest kostiju, koja se karakteriše smanjenjem mineralne gustine (mase) kosti (gubitak kalcijuma iz kosti). To dovodi do smanjenja čvrstine kosti, povećanja fragilnosti i porasta rizika za nastanak preloma kosti. Najugroženiji su kičmeni pršljenovi i butna kost. Prelomi mogu nastati posle lakših trauma ili čak bez povrede (tzv. spontani prelomi). Estrogen igra važnu ulogu u očuvanju koštane mase.
To je bolest bez simptoma i najčešće se otkriva tek kada se desi prelom neke kosti. Nekada se kao prvi simptomi mogu javiti bolovi u kostima, zglobovima, mišićima ali se najčešće ne pomišlja na osteoporozu kao mogući uzrok.

Scroll to Top