Trudnoća

Par Reči O

Trudnoći

Trudnoća je normalno fiziološko stanje žene, koje nastaje spajanjem spermatozoida i jajne ćelije.

Normalna trudnoća traje 280 dana ili 40 nedelja, računajući od prvog dana poslednje menstruacije. Zbog mogućih komplikacija svaka trudnoća se mora kontrolisati od njenog početka pa sve do porođaja.

Trudnoća i porođaj su vekovima bili događaji sa neizvesnim ishodom. Trudnoća se nije kontrolisala, a brige o porođaju gotovo da nije ni bilo. Napretkom medicine, poboljšanjem životnih uslova I tehnološkim razvojem dolazi do smanjenja smrtnosti i oboljevanja i majki i dece. Savremena prenatalna dijagnostika započinje u ranoj trudnoći da bi se rizične trudnoće otkrile blagovremeno i preventiralo rađanje dece sa teškim oboljenjima.

Zdravi i srećni pacijenti

Koji se Sve Pregledi Rade u Trudnići

  • Određivanje stepena čistoće vaginalnog sekreta, mikrobiološki pregled
  • Uzimanje citološkog brisa grlića materice
  • Potrebno je pratiti razvoj trudnoće ginekološkim i/ili ultrazvučnim pregledom jedanput mesečno, a na tri meseca pred porođaj i dva puta mesečno.
  • Neinvazivni biohemijski I ultrazvučni skrining za nasledna oboljenja i fetalne anomalije.(double I tripl test,nuhalna translucenca, nosna kost..). 
  • Kod sumnje na genetska-nasledna oboljenja i za utvrđivanje pola ploda radi se biopsija čupica – uzimanje delića horiona u 8 -11 nedelji trudnoće.
  • U starijoj trudnoći od invazivnih dijagnostičkih metoda prenatalne dijagnostike koristi se amnicenteza, biopsija postelice ili kordocenteza
  • NIPT neinvazivna prenatalna dijagnostika . Ovi testovi imaju jako veliku pouzdanost i smanjili su učestalost amniocenteze ali je njihova cena ograničavajući factor za širu primenu.
  • Ultrazvučno utvrđivanje nepravilnog razvoja ploda. Kod ugroženih trudnoća ultrazvučno praćenje krvotoka ploda i posteljice (color dopler I 4D UZ). 
  • Kardiotokografija (CTG) – praćenje srčane radnje ploda i tonusa materice.

Savremena prenatalna zaštita uključuje sprečavanje , otkrivanje i lečenje svih bolesti i patoloških stanja koje mogu ugroziti trudnoću, ali i edukaciju trudnice i njene okoline .
Način vođenja prenatalne zaštite u novije vreme se menja jer je napredak nauke pokazao da mnogi poremećaji koji se ispoljavaju u kasnoj trudnoći, nastaju vrlo rano još u vreme oplodnje. Stoga prenatalna zaštita obuhvata razdoblje pre oplodnje i ranu trudnoću.
Urođene anomalije fetusa su danas najvazniji uzrok bolesti i smrti ploda. UZ pregled je najpouzdanija dijagnostička metoda za otkrivanje malformacija ploda. On je jednostavan, bezbolan i omogučuje  praćenje rasta I razvoja ploda prikazom najsitnijih anatomskih struktura.

Od kongenitalnih anomalija, urođene srčane mane su najčešće. Oko 8-10 od 1000 novorodjenčadi rodi se sa srčanom manom, a polovina te dece zahtevaju hirurško lečenje. Većina ovih mana može se otkriti još u prenatalnom dobu putem  ultrazvučnog pregleda srca ploda. Pregled srca fetusa čini deo rutinskog pregleda morfologije ploda, koji se preporučuje u periodu oko 22. nedelje gestacije, ali se može raditi i pre i posle tog perioda. Oko 90% urođenih anomalija javlja se u potpuno normalnim trudnoćama, tako da je bazični pregled fetalnog srca potrebno uraditi svim pacijentkinjama oko 22 nedelje gestacije.

4D ultrazvuk je najnovija ultrazvučna tehnologija koja daje prikaz žive slike nerođene bebe kao I prikaz nekog od unutrašnjeg organa. Primenom 4D UZ u trudnoći pouzdanije možemo odrediti gestacijsku starost embriona, pratiti rast i razvoj ploda, lokalizovati posteljicu, detektovati anomalije ploda, lakše i sigurnije pratiti rizičnu i visokorizičnu trudnoću. Primenom u ginekologiji možemo detektovati anomalije materice i jajnika, kao i postojanje ciste, mioma ili tumora .

Što se tiče hromozomskih abnormalnosti ploda najbrži i najpouzdaniji način za dijagnostikovanje je DNK dijagnostika  genetskog materijala bebe. Većina genskih poremećaja dovodi do spontanog pobačaja već u prvim mesecima trudnoće, međutim određene hromozomske anomalije neće imati fatalan ishod ali će uzrokovati ozbiljne mentalne I fizičke poremećaje bebe.

Za otkrivanje genetskih poremećaja ploda koristimo invazivne i neinvazivne prenatalne metode.

Od invazivnih metoda tu su biopsija horiona, amniocenteza , biopsija posteljice i kordocenteza.
Prve DNK analize ploda rade se od 8-11 NG uzimanjem uzorka iz horionskih čupica, i na ovaj način se najranije može saznati pol bebe, kao i postojanje hromozomskih aberacija. 
Ako se DNK analiza radi od 16-18 nedelje,tada se uzima uzorak iz amnionske tečnosti (amniocenteza), dok se za potrebe ispitivanja stanja bebe posle 21 nedelje trudnoće koristi uzorak fetalne krvi iz pupčanika (kordocenteza).

Od neinvazivnih metoda prenatalne dijagnostike/NIPT/,koji se danas dosta često rade i koji su smanjili  potrebu za invazivnom dijagnostikom, radi se više testova.

Ovi testovi se najčešće rade  kod trudnica sa lošim nalazim Double testa, kod trudnica starijih od 35 god, kod vantelesne oplodnje, i kod onih trudnica sa porodičnom anamnezom za neki genetski popremećaj, a i kod svih trudnica koji žele da provere genetiku svoje bebe.

Scroll to Top