Premaligna i Maligna oboljenja Genitalija

Karcinom Grlića

Karcinomi grlića, endometrijuma I jajnika zauzimaju značajno mesto u patologiji ženske populacije. Iako bilo koje životno doba ne isključuje pojavu malignih oboljenja ženskih genitalnih organa, ipak je ova pojava najčešće vezana za petu deceniju. U cilju sprečavanja ovih bolesti potrebno je da se sve žene dva puta ili minimum jedanput godišnje pregledaju kod ginekologa, a posebno da urade citološki i kolposkopski pregled.

Crvenilo na Grliću Materice - Eritroplakia

Crvenilo ili “ranica” na grliću, je odomaćen izraz za više različitih promena na grliću materice, gde grlić izgleda crvene boje. Ustvari kod ranice ne postoji defekt sluzokože već samo crvenilo. U te promene koje su golim okom veoma slične, spadaju ektopija, ektropion, erosio vera (pravi defekt), cervicitis i početni karcinom.
Ektopija je najčešća promena grlića. Deo grlića materice koji se nalazi u vagini zove se portio vaginalis uteri (PVU). Na njemu se nalazi ista sluzokoža kao u vagini (pločastoslojeviti epitel), dok je u kanalu grlića sluzokoža sastavljena od cilindričnog epitela. Granica između ove dve sluzokože je kod devojčica i žena posle klimakterijuma na spoljašnjem otvoru grlića. Kod žena u reproduktivnoj fazi malo sluzokože cervikalnog kanala izlazi i prekriva vaginalni deo grlića materice (PVU). Ta zamena sluzokože grlića sluzokožom kanala grlića zove se ektopija. Vidi se kao crvenkasta mrlja. Mala ektopija je normalna pojava i nastaje kao posledica hormonske aktivnosti jajnika. Zato je nema kod devojčica i žena posle klimakterijuma. Značaj ektopije je u tome sto je taj epitel tanak, tu se nalazi samo jedan red ćelija iznad bazalne membrane dok je normalan pločastoslojevit epitel znatno deblji I otporniji naročito na viruse iz sekreta vagine.

Ektropion grlića materice

Kod nekih višerotki prilikom porođaja dolazi do rascepa grlića i izvrtanja njegovog kanala. I ovde, kao kod ektopije sluzokoža kanala grlića se nalazi u vagini, gde joj nije mesto, samo je u ovom slučaju dospela na drugi način.

Erozija grlića

To je prava ranica (defekt sluzokože) i može da se javi kod početnog zapaljenja grlića, a takođe i neposredno posle elektrokoagulacije, koja je rađena u cilju lečenja neke promene na grliću. Na sreću ova je promena retka.

Početni karcinom grlića materice

Ovo je ozbiljna promena na grliću i vidi se kao crvena ranica tj.defekt sluzokože.

Dijagnoza

Da pod slikom eritroplakije ne bi promakao početni karcinom, svako crvenilo treba shvatiti ozbiljno. Kod svake erozije treba tačno utvrditi njenu prirodu. Sa tim ciljem radi se kolposkopski pregled, Papanikolau, Šilerova proba i biopsija.

Terapija

U lečenju ektopije i erozije vrši se suzbijanje zapaljenja i obnavljanje sluzokože. Ako je zapaljenje izazvano bakterijama, najbolje je da se uzme bris i uradi antibiogram. Tako se tačno zna na koji antibiotik su bakterije osetljive i postiže se brzo izlečenje. Na obnavljanje sluzokože povoljno deluju vaginalete sa kantarionovim uljem. Eritroplakija ako je benigne prirode, može da se ukloni na više načina. Ranije se radilo tuširanje 5%-nim rastvorom srebro nitrata jednom u nedelju dana, ukupno 6 puta. Isto se radilo premazivanjem Albotilom više puta sa pauzama od po 4 – 5 dana. Danas se uglavnom koristi efikasnija terapija koja brzo daje rezultate i obnavlja pločasto slojevit epitel na egzocerviksu./koristi se elektrokoagulacija, lasero-terapija, terapija radiotalasima i krioterapija/.

Konizacija je hirurška metoda, koja se sastoji u isecanju promenjenog dela sluzokože grlića. Koristi se kod promena na grliću koje su otporne na druge metode lečenja, a pogotovu ako postoji uvećanje ili deformacija grlića i ako PH nalaz prethodno urađene biopsije to zahteva.. Ako je kod ektropije prisutan veliki deformitet grlića, hirurški se radi njegova rekonstrukcija. Kod displaznih promena  na  grliću pa sve do karcinoma, zavisno od stadijuma bolesti vrši se operativno odstranjenje dela grlića ili cele materice.

Scroll to Top