Bolesti Dojke

Karcinom Dojke

Karcinom dojke je najčešći maligni tumor kod žena i najčešći uzrok smrti žena u zapadnom svetu. Rak dojke čini između 20 i 25 % svih slučajeva malignih solidnih tumora ili između 15 i 20 % svih smrtnih ishoda zbog raka.

Uzroci i rizici

Etiologija raka dojke nije poznata. Jedan od glavnih uzroka je naslednost, a dva gena odgovorna za nasleđivanje raka dojke nazvani su Brest Cancer 1 i Brest Cancer 2, odnosno BRCA-1 i BRCA-2. Ženama koje naslede takvu promenu gena, preti velika opasnost da obole, prema nekim stručnjacima i do 80%. Mutacije BRCA-1 ujedno povećavaju i rizik od raka jajnika. Kod više od polovine žena bolest se pojavi do pedesete godine, a kod nekih čak i u tridesetim. Gene može preneti bilo koji roditelj i verovatnoća da ih deca naslede je 50:50.

bolest grudi
U rizičnoj grupi su:
Dijagnostičke metode:

Mamografija

Mamografija je pouzdana rendgenološka metoda kojom se otkrivaju tumori i druge promene, premale da bi se mogle napipati. Mamografski pregled u većini slučajeva nije bolan. Kod mladih žena žlezdano tkivo zauzima gotovo celu dojku i mamografska slika je prilično nejasna, stoga nema razloga snimati dojke ženama mlađim od 35 godina. Tu je UZ pregled najvažniji. Prvu mamografiju tzv. inicijalnu treba napraviti ženama posle 40. godine, najkasnije do 45. godine, a zatim ženama praviti kontrolu jednom godišnje. Kod žena od 50-69 godina preporuka je mamografiju raditi jednom u dve godine. Gotovo uvek kod mladih žena mamografiju treba dopunitu UZ pregledom. Pouzdanost mamografije je oko 90%.

Kod suspektnih nalaza dijagnostika se proširuje na aspiraciju i citološku analizu dobijenog sadržaja, kao i biopsiju, te histološki pregled dobijenog tkiva, kao i pregledi radi isključenja diseminacije bolesti (RTG pluća, UZ jetre, RTG kičme, karlice, kraniogram). Kao pomoćna metoda u dijagnostikovanju raka pomaže i merenje tumor markera. Tumor marker CA 15-3 dobro prati širenje karcinoma dojke, ali zbog slabe osetljivosti ne pomaže u ranom otkrivanju raka dojke.

Za detaljnija ispitivanja koristi se magnetna rezonanca (MR), kompjuterizovana tomografija (CT) i scintigrafija.

mamografija
Scroll to Top