Trudnoća
Menopauza
Premaligna i maligna oboljenja
genitalija i bolesti dojke
Kontracepcija
Sterilitet
Ginekološke intervencije
 
Trudnoća

Trudnoća je normalno fiziološko stanje žene, koje nastaje spajanjem spermatozoida I jajne ćelije.

Normalna trudnoća traje 280 dana ili 40 nedelja,računajući od prvog dana poslednje menstruacije.

Zbog mogućih komplikacija svaka trudnoća se mora kontrolisati od njenog početka pa sve do kraja
 
Trudnoća Kontaktirajte nas
     
  Ginekološka ordinacija "Beloševac"
Požeška 67, 11000 Beograd

Telefoni::
+381 (0) 11 354 7176
+381 (0) 11 354 2239

Radno vreme:
radnim danom od 09-18h
Dijagnostičke procedure
 
• ginekološki pregled (pod spekulumom I bimanualni pregled,određivanje stepena čistoće vaginalnog sekreta, uzimanje citoloskog brisa grlića materice…)
• ultrazvučni pregled
• Krvna grupa i Rh faktor
• Krvna slika
• Pregled urina - mokraće
• Merenje krvnog pritiska
• Merenje telesne težine
• Određivanje vrednosti sećera u krvi
• Potrebno je pratiti razvoj trudnoće ginekološkim pregledom jedanput mesečno, a na kraju trudnoće dva puta mesečno
• Neinvazivni biohemijski I ultrazvučni skrining za nasledna oboljenja I fetalne anomalije.(double I tripl test,nuhalna translucenca, nosna kost..).
• Kod sumnje na genetska-nasledna oboljenja i za utvrđivanje pola ploda radi se biopsija čupica - uzimanje delića horiona u 8 -11 nedelji trudnoće. U starijoj trudnoći od invazivnih dijagnostičkih metoda prenatale dijagnostike koristi se amnicenteza, biopsija postelice ili kordocenteza.
• Ultrazvučno utvrđivanje nepravilnog razvoja ploda. Kod ugroženih trudnoća ultrazvučno praćenje krvotoka ploda i posteljice (color dopler I 4D UZ).
• Kardiotokografija (CTG)- praćenje srčane radnje ploda I tonusa materice.
 
Prenatalna dijagnostika
 
Trudnoća I porođaj su vekovima bili događaji sa neizvesnim ishod0m. Trudnoća se nije kontrolisala, a brige o porođaju gotovo da nije ni bilo.
Napretkom medicine,poboljšanjem životnih uslova I tehnoloskim razvojem dolazi do smanjena smrtnosti I oboljevanja I majki I dece.
Savremena prenatalna zaštita uključuje sprečavanje , otkrivanje I lečenje svih bolesti I patoloških stanja koje mogu ugroziti trudnoću,ali I edukaciju trudnice I njene okoline I socijalnu zaštitu za porodicu.
Način vođenja prenatalne zaštite u novije vreme se menja jer je napredak nauke pokazao da mnogi poremećaji koji se ispoljavaju u kasnoj trudnoći,nastaju vrlo rano još u vreme oplodnje. Stoga prenatalna zaštita obuhvata razdoblje pre oplodnje i ranu trudnoću.
Urođene anomalije fetusa su danas najvazniji uzrok bolesti I smrti ploda. UZ pregled je najpouzdanija dijagnostička metoda za otkrivanje malformacija ploda.On je jednostavan, bezbolan I omogučuje trajno pračenje rasta I razvoja ploda prikazom najsitnijih anatomskih struktura.
 
Što se tiče hromozomskih abnormalnosti ploda najbrži i najpouzdaniji način za dijagnostikovanje je DNK dijagnostika (QF-PCR metoda).Većina genskih poremećaja dovodi do spontanog pobačaja već u prvim mesecim a trudnoće, međutim određene hromozomske anomalije neće imati fatalan ishod ali će uzrokovati ozbiljne mentalne I fizičke poremećaje bebe.
Prve DNK analize ploda rade se od 8-11 NG uzimanjem uzorka iz horionskih čupica, I na ovaj način se najranije može saznati pol bebe, kao I postojanje hromozomskih aberacija.
Ako se DNK analiza radi od 16-18 nedelje,tada se uzima uzorak iz amnionske tečnosti (amniocenteza),dok se za potrebe ispitivanja stanja bebe posle 21 nedelje trudnoće koristi uzorak fetalne krvi iz pupčanika (kordocenteza).
 
Fetalna ehokardiografija
 
Urodjene srčane mane su najčešće kongenitalne anomalije . Oko 8-10 od 1000 novorodjenčadi rodi se sa srčanom manom, a polovina te dece zahtevaju hirurško lečenje. Većina ovih mana može se otkriti još u perinatalnom dobu putem kratkog , ali stručnog ultrazvučnog pregleda srca. Pregled srca fetusa čini deo rutinskog pregleda morfologije ploda, koji se preporucuje u periodu oko 20. nedelje gestacije, ali se može raditi i pre i posle tog perioda. Oko 90% urodjenih anomalija javlja se u potpuno normalnim trudnoćama, tako da je bazični pregled fetalnog srca potrebno uraditi svim pacijentkinjama izmedju 18-22 nedelje gestacije.

4D ultrazvuk je najnovija ultrazvučna tehnologija koja daje prikaz žive slike nerođene bebe kao I nekog od unutrašnjeg organa. Primenom 4D UZ u trudnoći pouzdanije možemo odrediti gestacijsku starost embriona,pratiti rast I razvoj ploda,lokalizovati posteljicu,detektovati anomalije ploda,lakše I sigurnije pratiti rizičnu I visokorizičnu trudnoću.Primenom u ginekologiji možemo detektovati anomalije materice I jajnika,kao I postojanje ciste,mioma ili tumora tih organa.
 
 
design by A.B. Yelnik