Trudnoća
Menopauza
Premaligna i maligna oboljenja
genitalija i bolesti dojke
Kontracepcija
Sterilitet
Ginekološke intervencije
 
Premaligna i maligna oboljenja genitalija i
bolesti dojke

Karcinomi grlića, endometrijuma I jajnika zauzimaju značajno mesto u patologiji ženske populacije.

Iako bilo koje životno doba ne isključuje pojavu malignih oboljenja ženskih genitalnih organa, ipak je ova pojava najčešće vezana za petu deceniju. U cilju sprečavanja ovih bolesti potrebno je da se sve žene dva puta ili minimum jedanput godišnje pregledaju kod ginekologa, a posebno da urade citološki i kolposkopski pregled.

 
Premaligna i maligna oboljenja genitalija i bolesti dojke Kontaktirajte nas
     
  Ginekološka ordinacija "Beloševac"
Požeška 67, 11000 Beograd

Telefoni::
+381 (0) 11 354 7176
+381 (0) 11 354 2239

Radno vreme:
radnim danom od 09-18h
ERITROPLAKIA ili crvenilo na grliču materice
 
Ako Vam ginekolog kaže da imate “ranicu” na grliću, znajte da je to samo odomaćen izraz za crvenilo. Ustvari uglavnom ne postoji defekt sluzokože već crvenilo. U te promenekoje su golim okom veoma slične, spadaju ektopija, ektropion, erosio vera (pravi defekt), cervicitis i početni karcinom.
Ektopija je najčešća promena grlića. Deo grlića materice koji se nalazi u vagini zove se portio vaginalis uteri (PVU). Na njemu se nalazi ista sluzokoža kao u vagini (pločastoslojeviti epitel), dok je u kanalu grlića sluzokoža sastavljena od cilindričnog epitela. Granica između ove dve sluzokože je kod devojčica i žena posle klimakterijuma na spoljašnjem otvoru grlića. Kod žena u reproduktivnoj fazi malo sluzokože cervikalnog kanala izlazi i prekriva vaginalni deo grlića materice (PVU). Ta zamena sluzokože grlića sluzokožom kanala grlića zove se ektopija. Vidi se kao crvenkasta mrlja. Mala ektopija je normalna pojava i nastaje kao posledica hormonske aktivnosti jajnika. Zato je nema kod devojčica i žena posle klimakterijuma. Značaj ektopije je u tome što iza nje nekada može da se krije početni karcinom.
 
Ektropija grlića materice - Kod nekih višerotki prilikom porođaja dolazi do rascepa grlića i izvrtanja njegovog kanala. I ovde, kao kod ektopije sluzokoža kanala grlića se nalazi u vagini, gde joj nije mesto, samo je u ovom slučaju dospela na drugi način.

Erozija grlića - To je prava ranica (defekt sluzokože) i može da se javi kod početnog zapaljenja grlića, a takođe i neposredno posle elektrokoagulacije, koja je rađena u cilju lečenja neke promene na grliću. Na sreću ova je promena retka.

Početni karcinom grlića materice
- Ovo je ozbiljna promena na grliću i vidi se kao crvena ranica tj.defekt sluzokože.

Dijagnoza

Da pod slikom eritroplakije ne bi promakao karcinom, svako crvenilo treba shvatiti kao potencijalno maligno. Kod svake erozije treba tačno utvrditi njenu prirodu. Sa tim ciljem radi se kolposkopski pregled, Papanikolau, Šilerova proba i biopsija.

Terapija

U lečenju ektopije i erozije vrši se suzbijanje zapaljenja i obnavljanje sluzokože. Ako je zapaljenje izazvano bakterijama, najbolje je da se uzme bris i uradi antibiogram. Tako se tačno zna na koji antibiotik su bakterije osetljive i postiže se brzo izlečenje. Na obnavljanje sluzokože povoljno deluju vaginalete sa kantarionovim uljem. Eritroplakija može da se ukloni tuširanjem 5%-nim rastvorom srebro nitrata jednom u nedelju dana, ukupno 6 puta. Isto se može učiniti premazivanjem Albotilom više puta sa pauzama od po 4 - 5 dana. Ako to ne da povoljne rezultate koristi se elektrokoagulacija, lasero-terapija, terapija radiotalasima i krioterapija.

Konizacija je hirurška metoda, koja se sastoji u isecanju promenjenog dela sluzokože. Koristi se kod ektopija koje su otporne na druge metode lečenja, a pogotovu ako postoji uvećanje ili deformacija grlića. Ako je kod ektropije prisutan veliki deformitet grlića, hirurški se radi njegova rekonstrukcija. Kod početnih karcinoma, zavisno od stadijuma bolesti vrši se odstranjenje dela grlića ili cele materice.
 
Pregledi
 
• Citološki pregled (Papanicolau – Pa test)
Mikroskopski pregled ćelija uzetih sa sumnjivih mesta sa ili iz grlića materice ili zadnjeg svoda vagine i koje se na poseban način boje.
 
• Kolposkopija
je specijalan pregled koji se vrši pomoću jednog optičkog instrumenta sa mogućnošću uveličavanja posmatranih polja ispitivanja kako bi se dobila sto tačnija slika. Instrumentom se vrši pregled grlića materice, vagine i spoljnih genitalnih organa.
 
• Biopsija
je uzimanje isečka sa sumnjivih mesta koji se potom šalje u patohistološku laboratoriju radi mikroskopskog pregleda i utvrđivanja prave i definitivne dijagnoze.
 
• Eksplorativna kiretaža
je uzimanje materične sluznice na isti način kako se vrši prekid trudnoće i dobijeni materijal se takođe šalje u specijalne laboratorije u cilju mikroskopskog pregleda i utvrđivanja prave i definitivne dijagnoze
 
• Histopatološki pregled
označava mikroskopski pregled svih vrsta materijala koji se dobijaju biopsijom ili eksplorativnom kiretažom, a koji se na poseban način priprema za taj pregled.
 
Karcinom dojke
 
Karcinom dojke je najčešći maligni tumor kod žena i najčešći uzrok smrti žena u zapadnom svetu. Rak dojke čini između 20 i 25 % svih slučajeva malignih solidnih tumora ili između 15 i 20 % svih smrtnih ishoda zbog raka.

Uzroci i rizici

Etiologija raka dojke nije poznata. Jedan od glavnih uzroka je naslednost, a dva gena odgovorna za nasleđivanje raka dojke nazvani su Brest Cancer 1 i Brest Cancer 2, odnosno BRCA-1 i BRCA-2. Ženama koje naslede takvu promenu gena, preti velika opasnost da obole, prema nekim stručnjacima i do 80%. Mutacije BRCA-1 ujedno povećavaju i rizik od raka jajnika. Kod više od polovine žena bolest se pojavi do pedesete godine, a kod nekih čak i u tridesetim. Gene može preneti bilo koji roditelj i verovatnoća da ih deca naslede je 50:50.

U rizičnoj grupi su:
• žene u čijim je porodicama bilo raka dojke (majka, sestra),
• nerotkinje i one koje su rodile nakon 35. godine
• žene s produženom menstrualnom aktivnošću (kojima je menstruacija nastupila pre 12. godine i koje imaju menstruaciju trideset i više godina)
• žene kojima je, zbog karcinoma, već operisana dojka imaju 4 do 5 puta veći rizik od razvoja karcinoma u drugoj dojci
• žene s benignim bolestima dojke
• žene koje su imale udarac u dojku (telesna trauma)


U faktore rizika spadaju i oni na koje možemo delimično sami uticati poput višeg društveno-ekonomskog statusa, učestali stresovi, prekomerna telesna težina, ishrana s mnogo masnoća i proteina, alkoholizam , pušenje, jonizirajuće zračenje (posebno u pubertetu), uticaj okoline.
 
Dijagnostičke metode
 
Samopregled dojki
Nakon 25. godine života sve bi žene jednom mesečno trebale pregledati dojke i to neposredno posle menstruacije, odnosno od petog do desetog dana ciklusa.

Klinički pregled i palpacija dojki
Najvažnija dijagnostička metoda, koja podrazumeva uzimanje porodične anamneze i detaljnu palpaciju obe dojke i pazušnih jama u različitim položajima od strane iskusnog lekara.

Ultrazvučni pregled
Ultrazvučni pregled dojki se najčešće koristi kod mladih žena, koje imaju više žljezdanog tkiva. Ultrazvukom dojki može se rano otkriti prisustvo kvržica (da li je reč o cisti ili tumoru). Ultrazvučni pregled dojki se izvodi ambulantno, nije bolan, niti su moguće komplikacije.
 
Mamografija
Mamografija je pouzdana rendgenološka metoda kojom se otkrivaju tumori i druge promene, premale da bi se mogle napipati. Mamografski pregled u većini slučajeva nije bolan. Kod mladih žena žljezdano tkivo zauzima gotovo celu dojku i mamografska slika je prilično nejasna, stoga nema razloga snimati dojke ženama mlađim od 35 godina. Prvu mamografiju tzv. inicijalnu treba napraviti ženama između 38. i 40. godine, a zatim ženama starijim od 40 godina jednom godišnje. Kod žena od 50-69 godina preporuka je mamografiju napraviti jednom u dve godine.
Kod suspektnih nalaza dijagnostika se proširuje na aspiraciju i citološku analizu dobijenog sadržaja, kao i biopsiju, te histološki pregled dobijenog tkiva, kao i pregledi radi isključenja diseminacije bolesti (RTG pluća, UZ jetre, RTG kičme, karlice, kraniogram). Kao pomoćna metoda u dijagnosticiranju raka pomaže i merenje tumorskih markera. Tumorski marker CA 15-3 dobro prati širenje karcinoma dojke, ali zbog slabe osetljivosti ne pomaže u ranom otkrivanju raka dojke.Za detaljnija koristi se magnetna rezonancija (MR), kompjuterizovana tomografija (CT) i scintigrafija.
 
 
design by A.B. Yelnik