Trudnoća
Menopauza
Premaligna i maligna oboljenja
genitalija i bolesti dojke
Kontracepcija
Sterilitet
Ginekološke intervencije
 
Menopauza

Menopauza je trajni prekid menstrualnog ciklusa.

Početak menopauze je postepen i počinje u srednjim i kasnim četrdesetim godinama u vidu neredovnih menstrualnih ciklusa.
 
Menopauza Kontaktirajte nas
     
  Ginekološka ordinacija "Beloševac"
Požeška 67, 11000 Beograd

Telefoni::
+381 (0) 11 354 7176
+381 (0) 11 354 2239

Radno vreme:
radnim danom od 09-18h
Znaci i terapija menopauze
 
ZNACI MENOPAUZE:valunzi,lupanje srca,uznemirenost,ubrzan puls,noćno preznojavanje,nesanica,gubitak koncentracije,razdražljivost,gubitak libida,promene na koži i sluzokoži u vidu suvoće,svraba,smanjene elastičnosti.

TERAPIJA MENOPAUZE je hormonalna. Obzirom da u menopauzi zbog slabljenja funkcije jajnika imamo pad estrogena, veštačka nadoknada estrogenog hormona otklanja najveći broj simptoma klimaksa i odlaže degenerativne procese na kardiovaskularnom, koštanom, urogenitalnom sistemu...
Danas se sve više koriste i fitoestrogeni, ali oni ne mogu biti zamena za hormonsku supstitucionu terapiju.
 
Osteoporoza
 
Osteoporoza je progresivna metabolička bolest kostiju, koja se karakteriše smanjenjem mineralne gustine (mase) kosti (gubitak kalcijuma iz kosti). To dovodi do smanjenja čvrstine kosti, povećanja fragilnosti i porasta rizika za nastanak preloma kosti. Najugroženiji su kičmeni pršljenovi i butna kost. Prelomi mogu nastati posle lakših trauma ili čak bez povrede (tzv. spontani prelomi).
To je bolest bez simptoma i najčešće se otkriva tek kada se desi prelom neke kosti. Zato je i zovu “tihi kradljivac kostiju”. Nekada se kao prvi simptomi mogu javiti bolovi u kostima, zglobovima, mišićima ali se najčešće ne pomišlja na osteoporozu kao mogući uzrok.

Za ranu dijagnozu osteoporoze su dostupne pouzdane i sigurne dijagnostičke metode!
 
Ultrazvučna denzitometrija
 
Brz, ekonomičan metod bez zračenja. Merenje se vrši na radialnoj kosti.Ova metoda se može koristiti kao skrining metoda ali nije pouzdana i precizna.
 
 
design by A.B. Yelnik