GINEKOLOGIJA
GINEKOLOSKI PREGLED
ginekolog

Ginekolog je lekar specijalista za bolesti reproduktivnih organa žene, trudnoću i porodiljstvo. Preporučuje se da ginekološki pregled obavljate jednom godišnje (ili češće ukoliko je potrebno). Pregled ginekologa počinje anamnezom, odnosno razgovorom sa pacijent injom i pregledom polnih organa žene. Traje 30 minuta. Pregled ukljucuje:

  • Anamnezu – razgovor sa pacijentkinjom o razlozima dolaska na pregled
  • Uvid u prethodnu medicinsku dokumentaciju (ako postoji).
  • Pregled spoljašnjih i unutrašnjih ženskih polnih (genitalnih) organa.
  • Savet i preporuku za dalje lečenje (ukoliko postoji potreba) i predlog o eventualnoj dodatnoj dijagnostici (laboratorijske i mikrobiološke analize,ultrazvučno snimanje, MRI …).
Fizikalni Ginekoloski Pregled
Ginekoloski Pregled

Ginekološki sto je poseban sto na kojem je moguće pregledati spoljašnje i unutrašnje polne organežene. Iako je ginekološki pregled većini žena neprijatno iskustvo preporučuje se da probate da se opustite.

Spoljasnji Ginekoloski Pregled
Ginekoloski Pregled

Ginekolog prvo gleda spoljašnje polne organe, njihov izgled i da li na njima ima nekih promena (npr crvenila, iritacije, sekrecije, cista, kondiloma…) Zatim sledi pregled pod spekulumom. Spekulum je medicinski sterilan instrument napravljen od metala ili plastike u obliku pačijeg kljuna koji ginekolog pažljivo uvodi u vaginu, potom ga lagano otvara čime širi zidove vagine i posmatra sluzokožu. Spekulum služi da se njim odmaknu zidovi vagine jedan od drugoga, što omogućuje ginekologu da vidi unutrašnjost vagine i grlić materice. U ovom momentu se obično uzimaju brisevi (tankim štapićem sa vatom na vrhu) kako bi se uradili određeni testovi. Lekar izvlači spekulum iz vagine i radi bimanuelni ginekološki pregled. Sve ovo traje veoma kratko Ovaj postupak nije bolan, ali može biti neprijatan.

Bimanuelni ili Unutrasnji Ginekoloski Pregled
Ginekoloski Pregled

Ovim pregledom se dobijaju informacije o položaju, veličini i obliku materice ,jajnika i jajovoda. Ginekolog kažiprstom i srednjim prstom ulazi u vaginu, a drugom rukom spolja palpira donji deo stomaka Na taj način se orijentiše o položaju, veličini i bolnoj osetljivosti organa u maloj karlici (jajnici, jajovodi, materica, vagina).

NAPOMENA: Tokom bimanuelnog pregleda možete osećati neki neprijatan pritisak, ali ne i bol. Ukoliko osetite bol, značajno je da informišete lekara.

Priprema
Ginekoloski Pregled
ginekoloskipregledpripremabanovobrdo

Zakažite ginekološki pregled između perioda menstrualnog krvarenja.

Najmanje 24 sati pre pregleda nemojte koristiti vaginalnu terapiju (vaginalete i vaginalne kreme) Nemojte koristiti tampone, sprejeve, puder ili druge proizvode, niti vaginalno ispiranje, jer možete zamaskirati postojanje određenih stanja.

Suzdržavajte se od seksualnih odnosa 24 do 48 sati pre pregleda.

Kako Vam ispunjena bešika ne bi stvarala osećaj nelagodnosti preporučuje se da mokrite neposredno pre samog pregleda.

Ako zelite da Vam pomognemo, ili imate neko pitanje, slobodno nas pozovite danas.